Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

"Τα πάθη μου θα γιατρευθούν" Μανές Σαμπάχ - Κώστας Ρούκουνας

                                    



                                     Από FB:  Παναγιώτης Β. Παπαδάς

Στίχοι: ‘’Τα πάθη μου θα γιατρευθούν στην ύστερνη πνοή μου και τότε πια θ' αναπαυθεί για πάντα το κορμί μου’’

Οι μανέδες κατά τον σπουδαίο μας δάσκαλο, Σίμωνα Καρά, είναι η εκδοχή του καθιστικού τραγουδιού από την περιοχή του Αιγαίου και ανατολικά. Ως καθιστικά -λαϊκά- τραγούδια έχουν ως άμεσο στόχο την μετάδοση μηνυμάτων, αυτά τα μηνύματα είναι η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων του απλού-μέσου λαού, γι αυτό και δεν ξέρουμε και τους στιχουργούς-λαϊκούς ποιητές. Χρησιμοποιείται σε αυτά η απλή καθημερινή γλώσσα, ως μέσον επικοινωνίας και έκφρασης, ώστε να γίνει αντιληπτό το μήνυμα από όλους.

Όπως φαίνεται και από τους παρατιθέμενους στίχους, ο θάνατος στην συνείδηση του ανθρώπου, πολλές φορές, ταυτίζεται με την λύτρωση και το τέλος των παθών και των προβλημάτων του λόγω του τέλους του βίου ως αιτίας ύπαρξης αυτών.

 Έτσι και εδώ ο ποιητής καρτερεί τον θάνατο, για να παύσει να βασανίζεται. Το υπαρξιακό μήνυμα εδώ είναι απολύτως θλιβερό και σε συνδυασμό μάλιστα με την μουσική επένδυση με την μουσική κλίμακα "Σαμπάχ"/ "Α' ήχος επτάφωνος παθητικός" την Ελληνική βυζαντινή μουσική, ο οποίος εκφράζει, κατά τους μουσικολόγους, συναισθήματα πόνου, σκοταδιού, αλλά ακόμα και θανάτου τελειοποιεί τον συνδυασμό της μετάδοσης του μηνύματος του άσματος!

Πρέπει να αποκατασταθεί στην συνείδησή μας η μουσική παράδοση του λαού μας, γιατί όπως βλέπετε δεν στερείται, ποιότητος και νοημάτων! Φανταστείτε τώρα να ερμηνευόταν το τραγούδι αυτό από τον Κώστα Ρούκουνα με τα σημερινά μουσικά και ηχοληπτικά μέσα, θα κέρδιζε φωνητικά πολλά τραγουδιστάκια...

Καλή νύχτα φίλοι μου και καλή ακρόαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.