Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις του Βλαδίμηρου Πούτιν



Δικαιολογημένα ο Θουκυδίδης λόγω των ιστορικών του αναλύσεων και των πολιτικών ερμηνειών θεωρείται ως ένας από τους "πατέρες" της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων. Επομένως, ο λόγος του είναι επίκαιρος, πολλώ δε μάλλον αυτές τις μέρες λόγω επικαιρότητας!

Η Ιστορία γενικά έχει να διδάξει πολλά στους ανθρώπους, ειδικά υπό ένα Ρεαλιστικό πρίσμα πολιτικής ερμηνείας! 

Μού έκανε εντύπωση λοιπόν, ότι μέσα σε μια εβδομάδα ο Πρόεδρος Πούτιν παρουσιάστηκε δύο φορές ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσσίας βλοσυρός και απομακρυσμένος, σε ένα υπερπολυτελές δωμάτιο, όπως έκανε και στην υποδοχή ξένων ηγετών κατά τις συζητήσεις για τις ρώσσο-ουκρανικές σχέσεις!

Αμέσως μού 'ρθε στο μυαλό η εξής τακτική των προγόνων μας, των βυζαντινών, οι οποίοι είχαν εξελίξει την τέχνη της Στρατηγικής και των ψυχολογικών επιχειρήσεων στον ύψιστο βαθμό και, όπως ο Θουκυδίδης, έχουν να μάς μάθουν πολλά!

Γνωρίζουμε από τα ιστορικά κείμενα της εποχής, ότι οι βασιλείς του Βυζαντίου, όταν συναντούσαν πρέσβεις ξένων κρατών ή άλλους αξιωματούχους, τούς υπέβαλλαν σε ψυχολογική πίεση, ώστε να τούς καλλιεργήσουν αισθήματα υποτέλειας, φόβου, ηττοπάθειας και δέους και να τούς επιβληθούν ως ανώτεροι και οι δε να αισθανθούν μπροστά τους "τιποτένιοι" με αποτέλεσμα να υποταχθούν στην βούλησή τους!

Αυτή η τακτική ψυχολογικής επιβολής είχε αποδειχθεί πολλές φορές στην Βυζαντινή Ιστορία ως αποτελεσματικότατο "όπλο" και ειδικά στην περίπτωση του εκχριστιανισμού των Ρώσσων, που κατά δική τους ομολογία δεν ήξεραν, λόγω της εξουσίας, του πολιτισμού και της μεγαλοπρέπειας του Βυζαντίου, αν βρίσκονταν στην Γη ή στον ουρανό!

Παράδειγμα της εν λόγω τεχνικής επιβολής ήταν, το να στέκονται οι βυζαντινοί βασιλείς απομακρυσμένοι -όπως έκανε τώρα και ο Πούτιν- σε θρόνο υψωμένο σε μεγαλύτερο επίπεδο από το έδαφος, μέσα σε ένα τεράστιο δωμάτιο διακοσμημένο με κάθε είδους στολίδι και πλούτο, ενίοτε με μηχανικά λιοντάρια να βρυχώνται και μηχανικά πουλιά να κελαηδούν επάνω στα κλαδιά χρυσών δέντρων!

Πολλές φορές ακόμα, εισήρχοντο θεαματικά στον χώρο, με τον θρόνο να κατεβαίνει από ψηλά με την βοήθεια μηχανημάτων!

Στόχος ήταν, να φανεί ο Βυζαντινός βασιλιάς στα μάτια του εχθρού ή του ξένου αξιωματούχου, αν όχι Θεός, τουλάχιστον ως τοποτηρητής του επί Γης και ως κάτι το υπερφυσικό και φοβερό, στον οποίο οι άλλοι έπρεπε να υποταχθούν!

Δεν ξερω, αν η Ρωσσία είναι η "Τρίτη Ρώμη", όπως διατείνονται κάποιοι, αλλά ο Πούτιν φαίνεται, ότι έχει μελετήσει καλά ως πρώην πράκτορας της KGB τις τεχνικές ψυχολογικής επιβολής της Δεύτερης Ρώμης, δηλαδή του Βυζαντίου!

Προφανώς, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι ο κύριος των αποφάσεων και των πολιτικών πραγμάτων, σαν αυτοκράτορας ή τσάρος εν προκειμένω, και ότι πρέπει οι αντίπαλοί του να υποταχθούν στην βούλησή του, καθώς ούτως ή άλλως θα χάσουν ως κατώτεροί του από κάθε άποψη!

Μετά από τόση επιτήδευση απομένει να κατέβει από ψηλά και αυτός πάνω σε θρόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.