Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Σκέψεις περί της ηθικής της κοινωνίας επ΄ αφορμή των πυρκαγιών

 

                                      Από FB:  Παναγιώτης Β. Παπαδάς

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι...

Πρέπει να γίνει κάτι κακό, για να κινητοποιηθεί ο μέσος πολίτης, ο μέσος άνθρωπος και να βοηθήσει τον διπλανό του; Πρέπει δηλαδή να φθάσει ο κόμπος στο χτένι, για να ξυπνήσει η ανθρώπινη συνείδηση και να καταλάβει το άτομο, ότι η ζωή είναι το ανώτατο Αγαθό στον κόσμο;

Πρέπει να νιώσουμε τον κίνδυνο ή ακόμη και να βρεθούμε προ τετελεσμένων, για να καταλάβουμε ότι η Ενότητα, η Ειρήνη και η Αγάπη οδηγούν στην Πρόοδο, ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΞΩΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ!

 Η Υλική Πρόοδος, όταν ικανοποιούνται οι βιοτικές ανάγκες έχει επιτευχθεί! Η Ηθική Πρόοδος όμως είναι μια συνεχής μάχη, ένας επ' άπειρον πόλεμος, ένας αγώνας συνεχούς εξευγενισμού του Ανθρώπου, είναι η διαδικασία που αυτό το "έλλογον ζώον" επιτυγχάνει τον στόχο του και από "ζώο" που επιδιώκει την ικανοποίηση των αναγκών του και από άτομο με πάθη και συμφέροντα, γίνεται Άνθρωπος!

Αφήστε για λίγο την μέσω της Ύλης ικανοποίηση του "ΕΓΩ" σας και βοηθήστε τους συνανθρώπους σας, όπως μπορείτε, μακριά από ιδεολογίες και μίση και ό,τι άλλο τώρα δεν μάς χρειάζεται και σπαταλά χρόνο και ψυχικές δυνάμεις!

Ο άνθρωπος σε όλην την Ιστορία του προχώρησε και επιβίωσε μόνον δια της ενότητας, πόσω μάλλον σε τέτοιες καταστάσεις, όλα τα άλλα τον μειώνουν, τον εκχυδαΐζουν και τον υποβιβάζουν σε κατώτερα ηθικά επίπεδα!

Μόνον η Ζωή, ο Άνθρωπος και το Δίκαιο έχουν αξία, από τα άλλα δεν μένει τίποτα στο τέλος! Λυσσάξαμε τόσον καιρό για την Υλική πρόοδο και εν τέλει απετύχαμε παταγωδώς, ας ασχοληθούμε τώρα με την Ηθική πρόοδο!

Τέλος πάντων, μακάρι να λήξει σύντομα αυτή η κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.